Μεσιτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη

ARiadni Real Estate Blog

Επενδυτικές ευκαιρίες στα ακίνητα, αλλά και «εκπτώσεις» ενοικίων 10-15 %

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Επενδυτικές ευκαιρίες στα ακίνητα, αλλά και «εκπτώσεις» ενοικίων 10-15 %

Η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία έχει καταστήσει ελκυστικές τις τιμές των ακινήτων ευνοώντας τόσο τις αγοραπωλησίες, με τοποθέτηση μεγάλων επενδυτών στην τοπική αγορά, όσο και τις ενοικιάσεις, προσφέροντας ευκαιρίες σε ιδιώτες, όπως φοιτητές και επαγγελματίες, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» μισθώματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι τιμές ήταν απαγορευτικές αλλάζοντας τα σχέδια σπουδαστών αλλά και ολόκληρων οικογενειών των οποίων μέλη είναι γιατροί, υπάλληλοι Σωμάτων Ασφαλείας ή επαγγελματίες σε τομείς με συχνές μεταθέσεις.

Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων στο Fortune Greece ο Ιωάννης Ρεβύθης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ). «Φέτος η κατάσταση θα είναι λίγο ιδιόρρυθμη όσον αφορά τις ενοικιάσεις κατοικιών λόγω της απουσίας ξένων που μίσθωναν σπίτια μέσω ιστοσελίδων, Airbnb κ.α..», αναφέρει χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι τόσο το 2020 όσο και το 2021 θα υπάρξουν στην ελληνική αγορά αρκετά σπίτια για μακροχρόνιες μισθώσεις, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε μεγαλουπόλεις. Διαπιστώνεται ότι εξαιτίας της πανδημίας αρκετοί ιδιοκτήτες μεταβαίνουν από τη βραχυχρόνια στην μακροχρόνια μίσθωση.

«Υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και λογικές τιμές», απαντά ο κ. Ρεβύθης σημειώνοντας ότι δεν προβλέπει αύξηση τιμών. Αντίθετα, προβλέπει μια πτώση της τάξης του 10-15% κατά μ.ο.. Εξηγεί ότι σε ακίνητα κοντά σε σταθμούς Μετρό, Εμπορικά Κέντρα και Πανεπιστήμια, δεν αναμένεται μεγάλη πτώση, αλλά η προσφορά ακινήτων θα είναι σε θέση να καλύψει την εγχώρια ζήτηση καθώς όλα τα σπίτια τα οποία ήταν διαθέσιμα προς ενοικίαση μέσω πλατφορμών, στο πλαίσιο βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν καλύπτουν πλέον ούτε το 5% αυτής της αγοράς.
Ο Ιωάννης Ρεβύθης σημειώνει ότι η απουσία ξένων επισκεπτών, που αποτελούν κατά βάση την πελατεία αυτής της αγοράς, έχει ως αποτέλεσμα μείωση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτού του τύπου κατά 90-95% την περίοδο 2020-2021. Ανάκαμψη δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την άνοιξη του 2021, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις γύρω από την διάθεση εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ευκαιρίες διαβλέπουν οι μεσίτες τόσο για μεγάλους επενδυτές όσο και για ιδιώτες. Παρεμπιπτόντως, σήμερα ανακοινώθηκε η απόκτηση από τις εταιρείες Henderson Park και Hines – που έχουν ήδη επενδύσει στην ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης – οικοπέδου 71.000 τ.μ. στην Αττική, στην περιοχή της Βούλας, για ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές τοποθετούνται εν μέσω κρίσης αξιοποιώντας τις ευκαιρίες ενώ η συγκυρία ευνοεί και ιδιώτες, ειδικά σε τουριστικά νησιά αλλά και σε περιοχές με πανεπιστήμια, όπου προηγούμενες χρονιές οι τιμές ήταν "απλησίαστες". Πλέον φοιτητές, γιατροί, υπάλληλοι των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι επαγγελματίες, οι οποίοι συχνά επέστρεφαν στις βάσεις τους καθώς αδυνατούσαν να βρουν ακίνητα σε λογικές τιμές, θα έχουν καλύτερες δυνατότητες. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι το 2020 και το 2021 η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική.

Τα μέτρα για την πανδημία

Αναφορικά τώρα με τις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών ακινήτων για τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, αναζητείται σύγκλιση απόψεων ώστε: αφενός μεν να βοηθηθούν οι καταστηματάρχες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της μείωσης του τζίρου τους, αφετέρου δε και οι ιδιοκτήτες (πολλοί από τους οποίους – σχεδόν 90%, σύμφωνα με την ΟΜΕ – είναι μικροϊδιοκτήτες) να έχουν κάποιες φοροελαφρύνσεις και να μην πληγούν περαιτέρω αφού έχουν ήδη υποχρεωθεί από την κυβέρνηση να μειώσουν 40% τα μισθώματα.

Οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις είναι ελάχιστες ενώ σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), που είχε ζητήσει να επιστραφεί μέσω φορολογικών συμψηφισμών το 50% της αναγκαστικής περικοπής των ενοικίων κατοικιών και επαγγελματικής στέγης που νομοθετήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, έχει πείσει την κυβέρνηση να καθιερώσει και να εφαρμόσει διαδικασία επιστροφής ποσοστού 30% της μείωσης στους ιδιοκτήτες.
Την ίδια στιγμή βέβαια αναπτύσσεται προβληματισμός όσο αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19, καθώς τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στις επιχειρήσεις εστίασης φέρνουν πιέσεις για νέα παράταση της αναγκαστικής μείωσης μισθωμάτων.

ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

fortunegreece.com


 


Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχόλια